Categorie archief: zilverprijs

De olieprijs en zilverproductie

Eén van de ondergewaardeerde links met de zilverproductie is de hoeveelheid energie die het kost om zilver te winnen.
Bij een relatief lage olieprijs zoals we die nu kennen, is de productie van zilver redelijk goedkoop en mijnbedrijven kunnen al winst maken ondanks het feit dat de zilverprijs niet bijster hoog staat.
Dat gaat anders worden als brandstof duurder wordt.
Hoeveel kost de productie van ounce zilver dan eigenlijk?
Kijken we naar het bedrijf Pan American Silver, dan lezen we een productie van 26.5 miljoen ounces zilver tegenover 20,5 miljoen gallons brandstof. Nu is een gallon 3,78 liter. 77,5 miljoen liter brandstof voor een productie van 26,5 miljoen ounces. Het zijn gigantische hoeveelheden.
Het komt neer op bijna drie liter brandstof per ounce zilver.
Wetende dat de wereldproductie aan zilver zo’n 900 miljoen ounces is, weten we ook dat die industrie een enorme slokop is die scheepsladingen brandstof verbruikt. Als de olieprijs 10% stijgt, dan heeft dat enorme consequenties voor de mijnbedrijven.
Het verbruik van brandstof wordt in de sector eerder meer dan minder, omdat de productie van zilver steeds moeilijker wordt.
zilveraandelen.nl

Bron: BeursBox.nl

The post De olieprijs en zilverproductie appeared first on BeurZ Nieuws.

Goud weer terug in de belangstelling

De oplopende spanningen door het tonen van de Amerikaanse spierballen hebben de goudprijs een zetje omhoog gegeven. Het is maar een zetje en geen losgebroken stier.
In feite is het tot op heden leuk, maar nog geen terugkeer naar een bullmarkt periode.
Mijn eigen methode hanteer ik nog altijd en dat is structureel iedere maand een stukje spaargeld overzetten naar goud. Als je dat maar lang genoeg doet, dan wordt het vanzelf een substantieel bedrag.
Nog even teruggrijpen: In juli en augustus van 2011 heb ik mijn goud verkocht om er mijn huidige huis mee te kopen. Ik heb nog wel een relatief lage hypotheek op het huis met een rente van 2%. Ik heb indertijd namelijk mijn zilver gehouden. Dat laatste was niet slim. De bedoeling was om met de waardestijging van het zilver de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen. De zilverprijs ging echter van 45 naar 12…
Nadat de verbouwingen gedaan waren, ben ik weer goud gaan sparen en ik heb dus een groot gedeelte van de daling van 1917 naar ongeveer 1000 meegemaakt. Mijn iedere maand gekocht goud was behoorlijk in waarde gedaald, maar iedere maand kocht ik bij en dus ook toen goud zo goedkoop stond. Op dit moment sta ik dan ook weer op winst en ook de gemiddelde zilver aankoopkoers is voor mij weer positief geworden. Ook zilver koop ik vrijwel iedere maand iets van bij.
Wat ga ik me dat goud en zilver doen en waar is het?
Wat ik er mee ga doen, is dat ik het een keer ga uitgeven. Dat kan zijn in een eventuele crisis, omdat ik dan cash heb waar anderen een probleem hebben en prijzen heel laag zijn, en anders wordt het een keer een uitgave waarvoor u zelf ook uw spaargeld zou aanspreken. Het is immers mijn spaargeld.
Waar is het? Ik heb het op enkele goudrekeningen staan en het fysieke goud en zilver ligt in verschillende kluizen overal in de wereld, maar niet in de EU.
Ik wil niet de kans lopen dat mijn eigen overheid een greep in mijn kapitaal doet. In het ergste geval ga ik liever naar mijn goud toe dan dat ik het gedwongen ibnlever bij de overheid. Wat ik daarmee zeg, is dat als onze overheid zou doen wat de Amerikaanse overheid in de jaren dertig deed, namelijk goud verboden verklaren, dan verlaat ik de EU.
Meer over edelmetalen op mijn site goudgoud.com

Bron: BeursBox.nl

The post Goud weer terug in de belangstelling appeared first on BeurZ Nieuws.

Deze aandelen gaan ongekend hard profiteren

Toen we vorige week ons speciale goud/zilverrapport bijwerkten, werd ik nog eens met mijn neus op de feiten gedrukt. Terwijl ik naar de cijfers en feiten keek, besefte ik dat ik eigenlijk nóg meer van deze twee goud- en twee zilveraandelen moet bijkopen (dat ga ik deze week dan ook doen) . Want het zijn aandelen van bedrijven die écht fantastisch presteren. IJzersterke balans, dalende productiekosten, fors stijgende productie.

 

Deze aandelen gaan ongekend hard profiteren

The post Deze aandelen gaan ongekend hard profiteren appeared first on BeurZ Nieuws.

Deutsche Bank verraadt haar mededaders

Ik schreef recent al dat Deutsche Bank een schikking had getroffen rondom de manipulatie van de goudkoers.
In 2014 heeft Deutsche al eens een schikking getroffen rondom de manipulatie van de zilverkoers.
Deel van de deal was toen, dat Deutsche bank alle gegevens die ze had over hoe deze manipulatie vorm werd gegeven zou verstrekken aan de autoriteiten.
Door haar medewerken is Deutsche bank nu niet meer aan te klagen voor de feiten.
Echter blijkt uit de stukken dat heel veel andere banken dezelfde feiten pleegden. Die banken gaan nu een rechtszaak tegemoet zien.
Natuurlijk wordt ook dat geschikt en de slachtoffers van de manipulatie gaan nooit een cent vergoeding krijgen.
Toch is het goed dat EINDELIJK niet alleen duidelijk is dat er wel degelijk een structurele illegale manipulatie van de goud en zilverprijs plaatsvond, maar ook dat de banken nu in ieder geval voor een deel van die manipulatie aangepakt gaan worden.
Dat wil overigens totaal niet zeggen dat de manipulatie nu over is. Dat is ze namelijk niet. Slechts enkele illegale manieren van manipulatie en alleen de commerciële banken worden aangepakt. De centrale banken manipuleren de goudkoers ook structureel, maar die centrale banken staan boven de wet.
Op welke manier kunnen de prijzen nu nog altijd makkelijk gemanipuleerd worden?
Via de papieren handel kan dit. Deze is 100x groter dan de fysieke handel. Je hoeft dus niet zo heel veel papier te schuiven om een flinke invloed op de fysieke handel te hebben. Via deze manier is de manipulatie legaal.
De vraag is natuurlijk wel of er een moment komt dat de koers van fysiek goud en zilver losgekoppeld moet worden van de papieren handelsprijs. Als de vlam een keer in de pan slaat, dan sluit in niet uit dat de papieren handel in elkaar klapt, met enorme koersdalingen tot gevolg, maar dat de prijs voor de fysieke levering dan ophoog schiet en ineens losgeschoten lijkt te zijn.
De papieren handel is namelijk niet gedekt door goud en als de handelaren zich dat ineens beseffen, dan kan het wel eens een bloedbad voor iederen worden die nu vertrouwen heeft in de papieren belofte op het edelmetaal.

Bron: BeursBox.nl

The post Deutsche Bank verraadt haar mededaders appeared first on BeurZ Nieuws.

Over zilver

Kent u de toepassingen van zilver?
We kennen uiteraard de toepassing van zilver in munten en baren, maar er zijn zoveel mee toepassingen waar we dagelijks mee te maken hebben.
De industriële vraag naar zilver was in 2015 maar liefst 588,7 miljoen ounces groot. Het totale aanbod was 1,0406 miljoen ounces zilver. Er was echter een tekort van maar liefst 129,8 miljoen ounces als we kijken naar de totale vraag naar zilver en het aanbod vanuit productie.
Zilver kent een heel goede elektrische doorlaatbaarheid. Het wordt ook in de duurdere batterijen gebruikt. Zilveroxide batterijen gaan 40% langer mee dan lithium batterijen. Gehoortoestellen en dure horloges vindt u deze batterijen in. De ruimtevaart maakt gebruik van zilverzink accu’s. Deze hebben twee keer de capaciteit van lood accu’s.
Alle elektrische contacten in uw auto zijn van zilver.
Ook uw achterruit verwarming bevat zilver.
Ook in antivries zitten deeltjes zilver.
Medisch is er ook een rol voor zilver. Het doodt namelijk bacteriën. In verbandmateriaal zit dan ook zilver verwerkt. Ook in gels die infecties tegen moeten gaan zit zilver verwerkt.
Zelfs in sommige (duurdere) soorten deodorant zit zilver. In de goedkopere versies zit aluminium dat mogelijk borstkanker kan veroorzaken… (Heb ik mij laten vertellen)
Ook in brilglazen die meekleuren zit zilver verwerkt.
De vraag blijft wanneer de zilverprijs gaat stijgen, mede omdat het tekort structureel lijkt. Dat tekort wordt nu nog opgevangen door voorraden die in het verleden zijn opgebouwd te gebruiken. Als die op raken, dan moeten uiteindelijk beleggers verleidt gaan worden hun zilver te verkopen. Natuurlijk wil ik dat wel… tegen de juiste prijs.
Zilver kunt u ook hier in België kopen.
Wilt u liever een Nederlandse aanbieder, dan kunt u hier terecht

Bron: BeursBox.nl Over zilver

The post Over zilver appeared first on BeurZ Nieuws.

Deze stijging is nog maar net begonnen!

Afgelopen vrijdag vertelde ik u dat zilver uit een stijgende trend omhoog is uitgebroken. Een dijk van een koopsignaal. Voor zilver en vooral voor zilveraandelen.

Sindsdien steeg de zilverprijs verder, waardoor zilver nu alweer 43% hoger noteert dan eind 2015.

Om u echter een idee te geven hoe enorm veel stijging zilver nog voor de boeg heeft, geef ik u hieronder even dezelfde koersgrafiek van afgelopen vrijdag, maar dan een langjarige.

Lees verder → Deze stijging is nog maar net begonnen!

silverchart

The post Deze stijging is nog maar net begonnen! appeared first on BeurZ Nieuws.

Wat te doen met spaargeld?

Ik kreeg de laatste week een enorme hoeveelheid aan vragen over spaargeld binnen. Vragen die ik al op goudgoud.com beantwoordt dacht te hebben, maar misschien is het daar ondergesneeuwd geraakt in de hoeveelheid aan informatie.
Hier de vragen over spaargeld en de Bitgold en Europacific goudrekeningen en de antwoorden die ik er op zou geven:
–   Is het zinvol mijn spaargeld bij één van deze 2 aanbieders te steken?
Ja, u zou kunnen overwegen om minstens een deel van uw spaargeld daar onder te brengen.

–   Hoe weet ik of zij juridisch ok zijn? Ik bedoel als er een nieuwe depressie komt kunnen zij het geld/goud niet achterhouden? Zij zijn dan nl. ook de dupe van een recessie.

Ze bewaren slechts uw goud, ze doen er verder niets mee. Ze zijn ook geen eigenaren. U bent en blijft eigenaar.

–   Gaat alles via internet met zo’n rekening? Ze kunnen zo geld weg sluizen, wie controleert hen?

Ja, alles gaat via Internet, maar het is wel officieel geregeld. Het goud ligt in kluizen van derden, dus niet bij hen zelf in een achterkamertje.

–   Kan ik te allen tijde goud omgezet in geld opnemen als ik het nodig heb? Dus ook als wij hier ‘Griekenland’ toestanden krijgen en je maar € 100 per week/maand mag opnemen?

Ja, dat is juist het grote voordeel. Wel moet u kijken of u meerdere rekeningen kunt koppelen aan uw goudaccount, zodat u ook via meerdere wegen aan uw geld kan komen. Immers als u alleen bij Bank x een tegenrekening heeft en bank x is gesloten, dan houdt het op.
Als al onze banken dicht zijn, dan kunt u uiteraard bij geen enkele bank nog cash geld krijgen. Uw vermogen in goud is dan echter wel onaangetast, terwijl tegoeden bij de gesloten banken waarschijnlijk verdwenen zullen zijn.

–   Is goud beter dan bijv. zilver?

Dat is niet gezegd. Goud is veel meer geld, maar zilver lijkt om verschillende redenen met opwaarts potentieel te hebben. Uw keuze, wilt u spaargeld in de vorm van goud, of in de vorm van zilver…

–   In welke valuta kun je het beste geld uit laten keren, de dollar en euro zijn beiden tricky lijkt me. Misschien zit er toekomst in de Chinese valuta?

Dat bepaalt u als het zo ver is! Dat staat u helemaal vrij.

–   Ik blijf het griezelig vinden geld te steken in een instantie via internet, je weet niet wie er achter zitten? Welke zekerheden zijn er?

Ze worden gecontroleerd door lokale toezichthouders en accountants. Bitgold is daarbij ook nog eens beursgenoteerd. Het zijn dus wel officiële financiële bedrijven die zich aan basisregels moeten houden. Je kan redelijk zien wie er achter steken omdat ze daar op hun site redelijk openheid over geven.

–   Ik blijf eigenaar van mijn goud en zilver, dat is me duidelijk. Begrijp ik dus goed dat ook in een crisis, ze niet zodanig met mijn goud hebben gespeculeerd dat er weinig meer over is en zij dus de volledige waarde in bijv. euro’s weer terug kunnen betalen?

Het goud ligt niet in de kluizen bij deze banken. Het goud (uw goud) ligt bij door hen ingehuurde opslagbedrijven in de kluis. Ze kunnen er dus niet aankomen en er zeker niet mee speculeren. Daarbij heeft Bitgold het nog iets beter geregeld als Europacific. Bitgold heeft het goud ook altijd echt op uw naam in de gehuurde kluizen liggen. EuroPacific heeft voor kleine accounts een deal met de mint van Perth. Die hebben het benodigde goud op voorraad, maar voor kleine accounts is het unallocated goud. Het is dus wel aanwezig, maar niet exact toegewezen en op uw naam gesteld. Tot op heden is het in 100% van de gevallen ook altijd in orde geweest. Heeft u meer dan 10.000 dollar aan goud bij EuroPacific, dan heeft ook EuroPacific een allocated goud programma. Het goud staat dan dus ook echt op uw naam en ligt ook echt in een bepaalde kluis.

–   U bedoelt met meerdere rekeningen bij zowel Bitgold als Europacbank een rekening openen of bij één van deze twee meerdere rekeningen of dat ik ABN en Rabo aan dit account koppel?

Om je geld daar naar over te maken, moet je een Nederlandse of Belgische bankrekening gebruiken. Die is dan je tegenrekening. En neem je weer de tegenwaarde van goud of zilver op, dan komt de tegenwaarde naar die rekening. Ik raad je aan om niet slechts één tegenrekening aan te houden. Zorg er dus voro dat er meerdere tegenrekeningen zijn en liefst zelfs rekeningen waarbij je in meerdere landen geld kunt opnemen.

–   U zegt “zilver heeft opwaarts potentieel”, maar als ik goed lees zegt men dat goud juist veel minder gevonden wordt en dus wellicht meer waard?

Zilver en goud hebben historisch altijd in een bepaalde verhouding tot elkaar gestaan. Zoveel keer de zilverprijs per ounce was de goudprijs. Lang was dat 16 keer. Toen werd het 50 keer en recent was het zelfs 80 keer. Ik denk dat het terug zal gaan naar weer een veel lager getal omdat er slechts 16x meer zilver is dan goud. Dus zilver heeft in die visie meer potentieel.

–  Maar dan kom ik bij de volgende vraag, is mijn geld in goud onderhevig aan koerswisselingen, de goudprijs dus die dagelijks kan veranderen en dus ook omlaag kan gaan.

Ja, goud is geld en heeft dus een vreemd geld wisselkoers. Als u euro’s omwisselt in goud, dan geldt voor dat kapitaal dat de goudprijs van belang is.

–   Ik zie de goudrekening nl. puur als een bedrag wat ik weg zet en dat na een aantal jaren nog hetzelfde is. Ik kan het mij niet permitteren dat het bedrag veel minder wordt, omdat ik de indruk heb dat de goudprijs momenteel al vrij hoog staat?

Als u het zo ziet, dan is dat alleen zo als de goudrekening alleen zo heet, maar in feite alleen maar euro’s bevat. Alles dat niet euro is heeft een wisselkoers ten opzichte van de euro. Dat is een wetmatigheid waar niet aan te ontkomen valt.
Als je je geld aanhoudt in euro’s en die euro’s verliezen ieder jaar 4% aan koopwaarde, hoeveel heb je dan na 15 jaar nog echt over?
Als je echter blind euro’s vertrouwd en alleen euro’s wilt bezitten om maar geen wisselkoers ten opzichte van eurowaarde te hebben, dan moet je alleen euro’s aanhouden.
Niemand kan zeggen wat de wisselkoers van goud ten opzichte van de euro gaat doen, maar ik weet wel dat de ECB als beleid al heeft dat de euro jaar 2% waarde moet verliezen. Er is geen beleid dat de goudprijs standaard zoveel in prijs moet dalen.

–  Ik accepteer dan wel dat het geld in z’n algemeenheid minder waard is als ik het weer opneem.

Dan moet je dus alleen euro’s aanhouden en hopen dat die euro blijft bestaan. Goudrekeningen zijn dan voor u geen goed idee.

–  Klopt het dat 1 ons (ounce hetzelfde?) goud momenteel op ongeveer €  36 staat?

Neen.
Een gram goud kost nu zoiets. Een troy ounce (31,1 gram) kost ongeveer 1250 dollar.

–  Heeft u enig idee of je hier belasting moet betalen op een goudrekening in het buitenland?

Je moet de euro waarde opgeven als bezit.

–   Als ik de rekening open, is dat dan wat men noemt een elektronische goudrekening?

Ja. Maar als ik u zo lees, dan weet ik niet of u dat wel moet doen, want ik heb het idee dat u geen idee heeft van wat geld nu eigenlijk echt is en welke risico’s u loopt. (of juist voorkomt) Ik raad u dus aan om eerst nog veel meer informatie te zoeken over dit soort zaken.

–   Wat denkt u van bitcoin?

bitcoin

Is net zoiets als goud, alleen zonder goud… Oftewel, je moet er in geloven en daar waar je bij goud nog altijd het metaal hebt, heb je bij bitcoins heerlijke gebakken warme lucht.

–   Tot slot is voor mij het antwoord op de vraag of je dus geld kunt verliezen door de koers erg belangrijk, zeker als je geen rente of dividend ontvangt. Door mijn leeftijd, 66, kan ik ook het geld geen 5 of 10 jaar meer weg zetten.

Ik begrijp het. Ik denk alleen dat u een bescherming zoekt in net datgene wat het minst zeker is en dat is juist de euro. Vergeet niet, het is een verzonnen munt. Ze maken er tegenwoordig 80 miljard van bij… iedere maand!
Hoe lang kan dat nog goed gaan en wat als het misgaat?
U bent dan in het ergste geval alle euro waarde kwijt. Terwijl ik met mijn goud en zilver daarna kan inwisselen in de nieuwe munt die na een gevallen euro zal komen. U kan dat niet, want uw oude euro’s zijn dan (bijna) niets meer waard. Daarom ben ik van mening dat iedereen zou moeten spreiden.
Een deel in euro, een deel in goud, een deel in zilver en eventueel zelfs een deel in dollars.

Bron: BeursBox.nl Wat te doen met spaargeld? (Tom Lassing)

The post Wat te doen met spaargeld? appeared first on BeurZ Nieuws.